Onderwerpen in deze helpfile

Voorschotverwerking

Met de module voorschotverwerking verwerk je voorschotfacturen en herinnert WinFakt! je automatisch eraan wanneer er een nog onverwerkt voorschot is.

Vanaf de versie 10.2.558 is het mogelijk om te kiezen welk voorschot (welke voorschotfactuur) je wil verrekenen in de op te maken factuur.
Bv. een klant heeft een voorschot betaald voor een droogkast en een wasmachine. Je wil de factuur maken voor de wasmachine, het is vanaf nu mogelijk om enkel het voorschot van de wasmachine in te laden op het factuur.


Voorschot ingeven

Om een voorschot voor een bestelling van een klant in te geven maak je eerst een nieuw verkoopdocument aan, het is belangrijk dat je als soort Bestelbon selecteert.

img

In het afdrukscherm vul je het te betalen voorschot in.

img

Vervolgens ga je de bestelbon opslaan en/of afdrukken, tijdens het opslaan krijg je de vraag om een betaling te boeken.
Dit is de betaling van het zojuist ingegeven voorschot op de bestelbon.

img

Als laatste stap wordt de voorschotfactuur, indien ingesteld, afgedrukt.

imgNiet verwerkte voorschotfacturen

In de Verkoop1 zie je een duidelijk overzicht van de nog niet verwerkte voorschotfacturen. Hiervoor open je de tab Niet verwerkte voorschotfacturen.

img

Let op: in de bovenstaande afbeelding zie je achteraan de regel een kolom Info; standaard wordt deze kolom niet getoond in de tab Niet verwerkte voorschotfacturen. Je kan ze echter wel toevoegen als je over de module 'Extra tabs' beschikt.


Voorschot verwerken in factuur

Wanneer de bestelling klaar is voor afhaling of levering maak je een 'eind'-factuur op voor de klant.

In de Verkoop selecteer je de klant waarvoor je de factuur wil opmaken; als er voor de klant een reeds betaald voorschot gevonden is, dan krijg je de onderstaande vraag.

img

Er zijn twee mogelijkheden als je 'Ja' op deze vraag antwoordt, nl.:
a) de klant heeft maar één lopende bestelling, het reeds betaalde voorschot wordt verrekend in het op te maken factuur of
b) de klant heeft meerdere lopende bestellingen, je kan in een tweede scherm aanduiden welke bestelling je wil afronden (zie onderstaande afbeelding).

img

Als je bv. de voorschotfactuur van de wasmachine selecteert, dan wordt het reeds betaalde voorschot onmiddellijk verrekend in het eindtotaal.

img

Nadien vervolledig je het factuur, het is mogelijk om de originele bestelbon in te laden in het 'eind'-factuur.
In de onderstaande afbeelding zie je het resultaat.

img
Permalink: https://winfakt.be/faq/Voorschotverwerking